Meer over de

nervus vagus

Bij veel fysieke en/of mentale klachten wordt als oplossing medicatie of intensieve therapieën gegeven. Dit kan zeker positieve effecten hebben. Nadeel is enkel dat je er afhankelijk van kan worden, en in het geval van medicatie kunnen er ongewenste bijwerkingen optreden.

Rhea Victoria staat voor een andere aanpak voor fysieke en/of mentale klachten. Door de stimulatie van een specifieke zenuw in ons zenuwstelsel; de nervus vagus. De effecten hiervan kunnen een zeer positieve en blijvende werking hebben op tal van klachten.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus is een belangrijke zenuw in je zenuwstelsel. Het verbindt je hersenen met allerlei belangrijke organen zoals oa je hart, je darmen, je maag en je longen. De nervus vagus speelt dus een essentiële rol in het functioneren van deze organen.

Daarnaast heeft de nervus vagus ook een belangrijke rol in het zogeheten parasympatische zenuwstelsel in ons lichaam. Dit stelsel heeft invloed op essentiële lichamelijke functies zoals; ademhaling, spijsvertering en je hartslag.

De nervus vagus is de langste en gebundelde complexe zenuw in ons zenuwstelsel. Het is de 10e zenuw van onze 12 hersenzenuwen. En door specifiek deze zenuw te stimuleren, kan er voor blijvende verlichting worden gezorgd bij veel mentale en/of fysieke klachten.

Welk effect kan een niet goed functionerende nervus vagus hebben?

Zoals mag blijken uit alle functies die de nervus vagus verricht, kan het behoorlijk ingrijpende gevolgen hebben wanneer deze niet optimaal functioneert.

Zo heeft het een belangrijke rol in ons autonome zenuwstelsel. Daarin heeft het als functie om ons te helpen reageren in stressvolle en gevaarlijke situaties. Een niet goed functionerende nervus vagus kan dus zorgen dat je deze balans verliest. Dat je bijvoorbeeld heel snel gestrest raakt, en dat die spanning veel te lang in je lichaam blijft. Waardoor verscheidene klachten kunnen ontstaan.

Verder is een van de vele functies van de nervus vagus het remmen van ontstekingen. Wanneer de nervus vagus structureel niet optimaal functioneert kan dit ook leiden tot chronische ontstekingsreacties.

Meest voorkomende klachten van niet goed functionerende nervus vagus

 • Migraine, hoofdpijn, clusterhoofdpijn
 • Chronische stress
 • Adhd
 • COPD
 • Fibromyalgie
 • Gespannen en pijnlijke spieren
 • Hartkloppingen
 • Veel piekeren
 • Geheugenproblemen
 • Problemen met het nemen van beslissingen
 • Slapeloosheid
 • Depressie
 • Paniekaanvallen
 • Angst
 • Kort lontje/snel geïrriteerd
 • Hyperventilatie
 • Klachten na trauma
 • Oppervlakkige ademhaling

Hoe gaat de stimulatie van de nervus vagus in zijn werk

De behandeling stelt jou centraal. Het gaat om jouw gevoel en hoe jij in contact staat met je lichaam.
Stimulatie, en dus een blijvend positief en verlichtend effect, zal bereikt worden door het zetten van 1 of twee medische piercings of door het plaatsen van een piercing pleister. Maar voor we daartoe overgaan is het noodzakelijk om eerst te onderzoeken wat de effecten voor jou zijn.

We beginnen met het lokaliseren van jouw nervus vagus. Hier heb ik specialistische apparatuur voor die precies kan aangeven waar jouw nervus vagus zich bevindt.

Wanneer ik weet waar de stimulatie plaats moet vinden begin ik heel gericht met het plaatsen van een acupunctuurnaald. Het is belangrijk om eerst te ervaren wat voor jou het effect is van de stimulatie van de nervus vagus. Iedereen ervaart dit anders omdat iedereen uniek is.  Dit is een essentiële stap voordat we overgaan tot piercen.

Plaatsen van een piercingpleister of piercing

Als blijkt dat stimulatie van de nervus vagus middels acupunctuur voor jou positieve effecten heeft, dan kunnen we overgaan naar het blijvend stimuleren van de nervus vagus. Daarin is er keuze uit 2 behandelingen; het plaatsen van een piercingpleister of het zetten van een medische piercing.

Het plaatsen van een piercingpleister

De piercingpleister wordt geplaatst op de plek waar jouw nervus vagus zich bevindt en kan op 3 manieren zijn werk doen:

 1. De naaldjes van de piercingpleister raken de nervus vagus. In dat geval heb je een vergelijkbaar effect als bij een piercing (bij een piercing heb je een nog intensere beleving). Dit is de meest ideale situatie, omdat dit het beste effect teweeg brengt.
 2. Je moet zelf op de pleister drukken om je nervus vagus te activeren. Wanneer je dit doet zal je direct een rustgevend gevoel krijgen. De stimulatie is dus niet constant, maar kan steeds door jezelf geactiveerd worden. Zo kan je goed ervaren wat de stimulatie voor jou doet in verschillende situaties.
 3. Het werkt helemaal niet, omdat de nervus vagus te diep ligt om gestimuleerd te worden door de pleister. Het naaldje van de piercingpleister is namelijk korter dan die van de acupunctuurnaald. In dat geval is een piercing de enige optie.

Het plaatsen van een piercing

Een constante stimulering van je nervus vagus zorgt voor het beste effect. Tijdens de acupunctuur behandeling heb je ervaren of 1 oor of beide oren het gewenste effect opleveren. Lees meer op mijn pagina over piercings.

Jouw gevoel en ervaring staan centraal.

Vragen en meer informatie.

Ik kan goed begrijpen dat je nog met de nodige vragen zit en dat je misschien meer informatie nodig hebt. Schroom dan ook niet contact met mij op te nemen. Contact bij voorkeur via WhatsApp, maar het kan ook via e-mail of telefoon. Voor al mijn contactgegevens ga je naar mijn contactpagina.

Meer informatie over mijn behandeling en de tarieven vind je ook op mijn website.