Meer over

Stressvermindering

Stress is eigenlijk gewoon spanning. Je hebt een gezonde spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Deze spanning zorgt er namelijk voor dat je lichaam klaar is voor actie. Pas wanneer er op de lange termijn te veel spanning aanwezig is, kan dit leiden tot klachten.

Je lichaam maakt geen onderscheid tussen een deadline die je niet haalt of een levensbedreigende situatie. Stress helpt je lichaam door zich klaar te maken om te vechten of te vluchten. Je hersenen geven een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline gaat aanmaken. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan. Op die manier kun je optimaal reageren op het ‘gevaar’. Als het gevaar op korte termijn nog niet geweken is, maakt je lichaam ook nog cortisol aan, een ander stresshormoon dat je ‘paraat’ houdt.

De effecten zijn normaal gesproken van korte duur, waarna je lichaam even de tijd nodig heeft om zich te herstellen. Als de stress te lang aanhoudt, kun je overspannen raken of een burn-out krijgen.

Soorten stress

Het Instituut voor Stress Preventie in Leiden onderscheidt drie soorten stress: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress.

  • Spannende stress. De spannende stress is een positieve vorm van stress. Het helpt je goed te presteren en extra alert te zijn in bepaalde situaties. Dat kan variëren van een sollicitatiegesprek tot een rondje racen op het circuit van Zandvoort.
  • Frustrerende stress. De frustrerende stress treedt op onder omstandigheden die frustraties oproepen, zoals in de file staan of een collega die er met de pet naar gooit.
  • Schadelijke stress. De schadelijke stress is ten slotte de ernstigste soort. Deze ontstaat bijvoorbeeld als een werknemer langdurig boven zijn kunnen moet presteren, als iemand regelmatig gepest wordt of na een traumatische ervaring, als bijvoorbeeld een bankoverval. Als die spanning blijft aanhouden en het lichaam niet terugkeert naar een zogenaamd rustniveau, spreken we van chronische stress.

Hoe kan stimulatie van de nervus vagus mijn stress verminderen?

Een overschot aan stress kan vele problemen veroorzaken; slecht slapen, verminderde eetlust, migraine, hoofdpijn, buikpijn, falend geheugen. Een constante spanning en het voortdurende leven in het verleden en toekomst zorgen niet alleen voor schade aan lichaam en geest, maar maken het ook lastiger de juiste keuzes te maken.

Stimulatie van de nervus vagus kan deze spanningen verminderen. Het kan je rust geven en ervoor zorgen dat je weer meer controle krijgt over jezelf. Zo kunnen klachten worden verminderd en krijg je meer ruimte en rust zodat je meer kan genieten van je leven.

Ik help je graag verder

Heb je vragen over wat mijn behandelingen voor jou kunnen doen?. Neem dan vooral contact met mij op en dan beantwoord ik je vragen. Het makkelijkst en snelst is het sturen van een Whatsapp, maar bellen of mailen kan uiteraard ook.